HARI ANDA BAGAIMANA?

Thursday, August 3, 2017

Setakat hari ini..

Separuh mati dah blog tak ada apa2 update..2016 dah berkurang..2017..lagi lah..tiada satu post pun..oh..silap..ade satu post yg ak pun tak ingat bile ak update..hehe..status seorang ibu bekerja menjadikan alasan tidak sempat untuk berblogging...


Alhamdulillah..many things happened  since last update ..Sekarang pun Iris dah setahun setengah..dan bakal mendapat adik pun..Alhamdulillah..Allah bagi rezeki cepat...nak cerita perihal Iris..memang banyak la kan..boleh usha ig iris @nurirismfsj .. kat sana since her born day till now..parents die update...and my ank menakan pun bertambah..dari dekna dapat andika hayyan..dari dekja dapat Muhammad umar fayyadh..dari side husband..sebaya dengan Iris..Muhammad umar..


Mak pun happy dengan ayah baru..just tak dapat hanging out sangat la..jumpa pun sekali sekala if berkesempatan..raya aritu dapat lah sekeluarga beraya kat bukit jelutong..dengan family tiri..btw..dah lama tak pergi kubur arwah abah..tapi jangan risau..insha Allah doa dan doa sentiasa berterusan dari anak2 abah..
Another good news..mungkin rezeki baby...after 5 years berkhidmat dengan MBSB dapat la naik sikit jawatan tu...Alhamdulillah... tunggulah lagi 5 tahun lagi..pangkat ape yg dapaT? Haha..cita2 nak kembangkan bisnes dengan husband je..so..husband sila cukup kan modal dan segala yg patut untuk bayar gaji isteri anda ini nanti..

So now..kita menjalani kehidupan biasa2 je la..semoga Allah cukup kan rezeki kami sekeluarga...kesihatan yg baik yg sentiasa berterusan..dan Allah memudah kan kelahiran kedua ni..kata tkut tak..erm..entah..masa lahirkan Iris dulu pun macam dah lupe sakit..tp tau mmg sakit..haha...
Sekarang ni diambang office nak buat annual dinner..dengan keadaan buyung skrg ni..memang tak la nk costume bagai..tgk la ape jadi nanti..hii..Cuma mmg hire dekna untuk make up..haha..since awal2 dulu join dinner mmg dekna make up kan if die tak de hal..
Cukup disini sahaja..insha Allah..kite berjumpa lagi di  post yg akan dtg..yg tak tau bile tu..Semoga kawan2..ahli2 keluarga dirahmati Allah selalu..saudara seagama di sana berada dibawah lindungan Allah..

Thursday, March 9, 2017

Fatimah era moden

Ramai yg bising pasal tension hal rumahtangga..yg perempuan la banyak memekak kat media social..yang lelaki boleh sabar so dorang banyak diam..kenapa yg perempuan nak melalak tak tentu hala..mungkin tu je cara die nak meluah perasaan...sebaik Fatimah binti Muhaammd tu yg boleh tahan sabar ...senyap..pendam..tp apa yg Ali Abi Talib buat untuk Fatimah memendam rasa? Mesti takde kan..sebab tu wanita2 ni payah nak jadi Fatimah di abad mencabar ini...di kala masing2 harus menyumbang pada sumber kehidupan..iaitu wang! Dikala itu juga tanggungjawab terpaksa dibahagikan dengan rela masing2 kene laku kan..kalau untuk balasan..lebih baik diam goyang kaki tgk tv...senang kan...biar la sorang yg berlelah susah payah pikul 2-3 tanggung jawab...

Yg makan gaji dah menghitung bonus yg tak tentu berapa jumlah nya...sederet panjang listing hutang nk dibayar...serasa macam semuanya ke arah kita..cuba ikhlas kan hati..supaya rezeki itu berkat.tak pernah minta sesen pun nafkah...tahu kemampuan takat yg mana...sabar...sekali 4 angka masuk sekejap je dah negative..untuk diri sendiri..biar pakai kan yg lama..tak perlu baharui...baju 10 tahun lepas pun masih pakai..sepender longgar..koyak2..pakai kat dalam mane org Nampak..

Cabaran hidup kan...orang tanya ok ke? Kita angguk..tak kan nak pecah kan belang rumah tangga..kita senyap..cuba nak jadi Fatimah era moden..tp kene sabar dan banyak dua..makan?kalau boleh tak nak meminta..tp kudrat kekadang menghalang..apa boleh buat..? huhu...tak payah banyak cerita..sebab benda yg sama akan berterusan..semoga kesabaran Allah balas nanti...kita menangis pun bukan ada tangan yg lap kan air mata...kite teresak pun ditinggal hiba..semoga anak2 menjadi penguat diri...jangan la manja kan diri...sekerat tulang ni kalau boleh turun kesawah kena untuk kebahgian keluarga..Allah dah tetap kan takdir...ada keindahan dihujungnya..Cuma doa sempat la mencapai lebih lagi kenikmatan..setakat ini..bersyukur dengan apa yg ada...

Friday, December 2, 2016

Mak ku nikah lagi

Mak ku nikah lagi!


Aku dah agak akan ade soalan yg berkaitan,and banyak soalan yg berada di minda bila ramai yg tau perkhabaran besar ini, makanya ak dah awal2 buat draft post pasal benda ni dan publish selepas selesai majlis...

Biar menjawab ak taip ikut FAQ

1 : Sedeh ke bile dapat ayah baru?tak teringat ke kt arwah?

Please soalan tu mcam kene faham kot ape jawapannya, tapi stended lah org still akan bertanya..nope! ak tak sedey,sebak mungkin ada, tapi ape pun jadi no one can replace my dad..tapi ak faham situation mak ak, and mungkin org luar tak tahu ape2 pasal hal dalaman mungkin fikir ,ha?kahwin lagi?kan?betul tak? Haha.. suke hati korang lah..

Anak2 mak semua dah kawin, masing2 duduk bukan serumah dengan mak,at least mak ada teman dan menjaga kalau sakit pening, senang kan..and org tu pun suke kat die , nak wat ape, baik ikat dari ade org2 lain yg suke janda hot ni..ahahah.. ok gurau..

Next FAQ : erm.. setujuke encik itu menjadi ayah tiri? Ok..kalau personal tanya ak,janji mak ak selesa dan senang ,ak on aje.. tu yg penting..tp kene tgk gak ciri2 encik tu bagai mana,since yg encik ini adik ipar ak kenal kan dari sumber yg sahih dan baik, why not kite teruskan? Anak2 encik itu ok ngan kami,kami pun ok dengan anak2 encik itu..so..proceed...

Ok ape lagi soklan yg korang nak tanya, mak lupe arwah abah? Of course lah tak kan...hampir 30 tahun stay together smpy akhir hayat, and dihari2 akhir memang ak and mak bersama dengan abah...how mak struggle, sacrifice macam2 masa menjaga abah dan sepanjang hayat abah,ak tengok depan mata,she deserve to get her happiness untuk kali ni, ok im not say mak tak bahgia dengan abah,Cuma budi mak mungkin berbalas dengan cara ni..Allah dah tentukan...jangan risau, doa untuk arwah abah sentiasa bersambung dari kami anak2 dan cucu..ya,mungkin cucu2 abah tak sempat kenal /panggil abah as Atuk dorang,tp inSha Allah kami akan mendidik sebaiknya supaya mereka tidak lupa mereka ada atuk bernama Abdul Rashid bin Talib


Cerita selepas majlis..Alhamdulillah everything went well..apa lagi selain pujain bg Allah yg maha kuasa yg menentukan segalanya... dalam masa tak smpy 2 bulan semua jdi jugak..11:04am 26/11/16..mak selamat di ijab kabut dengan Mohd Yusof...



Berikutan majlis yg telah menggemparkan hati org ramai..dan ramai la yg bertanya itu ini..soalan demi soalan ditanya dan ada jugak yg masih xpercaya..dan terkejut..haha..

Skrg ni mak ak stay with his new husband la kan..rumah kt kjg still ade lg and will become tmpt gather our family..tak rasa nk sewa kan kot..everyday dah ade org amik hntr mak pergi balik kerja..and we all akn melawat mak kadang2 since dekat je dgn rumah sewa kteorg ni..


Anyhow thanks to all org kuat untuk majlis mak..mak ngah mak uteh nenek..all cousins and relative..jiran dan kawan2 yg mendoakan...dlm masa sebulan even majlis simple pun rasa mcm banyak je benda nk buat..


Dengan itu.ani adik bradik..iris lily dan bakal cucu mak akan dtg(come from my sis ya not me..haha)..doa kan semoga mak bahagia smpy syurga...anything u masih kene report ape2 dkt kteorg..hahah..dear ayah aji..thanks sudi terima mak dlm hidup ayah aji..and kteorg as anak tiri..tak banyak yg dpt bg selain doa dan doa..and for my instants sibling..i still kak long ea..haha..apepun semoga kite membina ukhwah selamanya..




Saturday, September 24, 2016

Tanggal 10/2/16

Alhamdulillah..setelah hampir 8bulan puteri amanah Allah lahir kedunia..ambil kesempatan utk update detik dan kenangan melahirkan Nur Iris Wafa...

Refer to last post..bby mmg dah terlepas overdue 6/2...decided to take leave la memandangkan 8&9 is raya cina...sabtu ahad wekend tu berjalan byk gak tuk bg laluan bby kuar..so pg 8hb ade rase samting mengalir..around 3-4am..aduh ni ketuban ke ape..husband dikejut g spital..call adik cite semua..

Dipendekkan cerita..cek2 blom lg..bru 1cm n x rase sakit ape pun..dokter suruh balik...

Pg 9hb.mase subuh rase kuar darah..tanya dekna lg..tu mebi tanda la tu..sbb tkut la tu just sbb dr seluk semlm nye kn..rilek mkn sarapan dulu..pastu bru grak hospital..cek2..masih 1cm..tp ctg mcm ad contraction..sbb ank 1st dr suh je la stay..jln kehulu hilir.mak dtg bwk lunch ngan husben..time tu dah rase sakit yg selang 10min..nasib ade kakak2 yg ad experience dah...dlm kol 8lebih..ketuban pecah..baru ak rase feel sbnr kn..sbb mcm cuak..last mesej kt husben ckp ketuban pecah..from that time rase sakit kerap..last ak tau 4cm dah..lepas tu x ingt ape dah sbb sakit...pkul 11 cmtu nurse sah suh try teran..katanya ak x pndy teran..if course la xretikan..pastu xpnggil husben plak..sbb hmpir 2 jam teran jadi x jadi..dr suh vacum..maka dlm mase beberapa minit lahir lah bayi yg ketika itu baru tahu its a girl..ak penat sgt smpy nurse kte xde perasaan...1:33am 10/2..

Husben masuk lepas 2jan..time tu die baru tau ak dah bersalin terkilan gak xdpt saksikan proses..xpe next bby kn..

Smpy skrg ak hmpir xpercaya im holding my own daughter

Iris bapak nye yg nk bg..wafa tmbhan bermaksud ksempurnaan..kebetula shortname wani faiz

Doakan kami sukses dan tabah menjaga amanah Allah..aminnn


Friday, February 5, 2016

Already 40weeks!

Baby!bila nk keluar ni?haha..selesa dalam perut mak..tp kecut jugak hati nape baby x keluar2 lagi..still dekat office lagi..bekerja lagi..haha..ramai yg risau dan itu membuatkan mak nye lg risau..kn?tp xpe..lek lu..xde pape..esok due date dah...dr.ehmad call sbb ak text die menyatakan kerisauan..

Sakit2 tu rasa gak..ngilu2..tp nk wat camne..nk cuti rasa rugi..nk ada anak ni kena la jimat cuti..kite x tahu masa depan mcm mana..

Gerak baby ok je...insya Allah..kita mendoakan yg baik je k..

Write this post for memory..

Nmpk x perut tu?haha..baby kuar cepat ea..

~sleep acer

Monday, January 18, 2016

Doakan saya...

Di penghujung 3rd trimester...hampir ke waktunya..baby if rasa dah sedia nk keluar je tau..ikut pintu kalau boleh..yg penting mak nk baby selamat sihat sempurna..muahh..hehe..slalu pesan gitu..

Suspek anemia pleng rendah pun 9.3 kot hb ak..refer hospital semua..displin makn ubat dgn air sunquick..mkn kurma setiap pagi..pati delima..byk kan sayur hijau..Alhamdulillah HB meningkat..

Hari ni dari half day terpaksa full day..last appointment 14/1..nurse ptutnye suruh ak jumpa dokter sbb dah 37 weeks..and tetap kan next appointment every week..jadi ceritanya nurse KK terlepas pandang Ahad smlm she suh i come again tuk jumpa dokter..dijadikan cerita kiranya hari ni kire check up tuk minggu ni la..ramai pulak patients..nurse suh dtg kol 2..nk wat guane..terpaksalah extend full day..

Ha kire sedikit banyak cerita la tuk hujung2 ni kan...doakan sy selamat deliver dengan jayanya..tq pada husband ,family dan rakan2 yg support dr awal pengandungan...



Kasut dah kene pakai kasut batman dah..



Sleep acer

Monday, January 4, 2016

Recap 2015!!

Too many sweet things for 2015!bye2!! Hello 2016..Assalammualaikum!!

Recap peristiwa 2015...in January..genap 5 years kami berkenalan..lama kan?haha..dr naik motor lagenda..Fz..naik myvi kuning pula..mcm2 cerita..Alhamdulillah..! February..my cute niece was born!hoyeay.. Lily Hannah in tha houz..menceriakan lagi family kami..16/2/15...mengulit baby la sejak tarikh itu..


Gamabr latest Lily


Come March And April..actualy since Jan in busying prepare for my wedding..sambut besday 17/3..and 12/4 pun ala kadar sahaja..yg penting date 1/5...orite!! Here it come! May 2015 menterai ikatan nikah antara kami berdua..sweet moment..

Jun..penghujung May my youngest sis bertunang..maka lengkap la dah anak arwah Rashid bertemu pasangan memasing..rancang untuk bersatu pada 2016...berita baik ..dan menggembirakan..kami bakal menimang cahaya mata dalam masa 9 bulan...

Nikmat Tuhan yg mana kau nak dustakan?
Meniti bulan2 kemudiannya dengan rutin harian biasa..sambut raya pertama bersama suami...

July..Aug..Sept ..Oct..ape yg menarik?semua cam biasa je..start selling kerepek pisang dekat office..tmbh pendapatan org ckp..katanya buat 2 kerja dalam 1 masa bukan perkara kuar biasa kan..

Nov to Dec.mula proses memindah ke rumah sewa..nak berdikari katanya..so if makan telur ngan kicap jgn kesiankan taw..lumrah hidup baru berkahwin mmg camni..haha..

2016! Doakan aku selamat melahirkan anak pertama dan berjuang menjadi ibu mithali?org tanya nk panggil mama ke mommy ke.. Im not too moden sgt..panggil mak je kot..haha..nmpk cam garang sket kan..haha..

Boy ke girl pun tggu baby keluar baru tahu!masih sorok gender dr parents die..

Semoga tahun anda bahagia dan gembira selalu..


Sleep acer~