HARI ANDA BAGAIMANA?

Friday, February 5, 2016

Already 40weeks!

Baby!bila nk keluar ni?haha..selesa dalam perut mak..tp kecut jugak hati nape baby x keluar2 lagi..still dekat office lagi..bekerja lagi..haha..ramai yg risau dan itu membuatkan mak nye lg risau..kn?tp xpe..lek lu..xde pape..esok due date dah...dr.ehmad call sbb ak text die menyatakan kerisauan..

Sakit2 tu rasa gak..ngilu2..tp nk wat camne..nk cuti rasa rugi..nk ada anak ni kena la jimat cuti..kite x tahu masa depan mcm mana..

Gerak baby ok je...insya Allah..kita mendoakan yg baik je k..

Write this post for memory..

Nmpk x perut tu?haha..baby kuar cepat ea..

~sleep acer

Monday, January 18, 2016

Doakan saya...

Di penghujung 3rd trimester...hampir ke waktunya..baby if rasa dah sedia nk keluar je tau..ikut pintu kalau boleh..yg penting mak nk baby selamat sihat sempurna..muahh..hehe..slalu pesan gitu..

Suspek anemia pleng rendah pun 9.3 kot hb ak..refer hospital semua..displin makn ubat dgn air sunquick..mkn kurma setiap pagi..pati delima..byk kan sayur hijau..Alhamdulillah HB meningkat..

Hari ni dari half day terpaksa full day..last appointment 14/1..nurse ptutnye suruh ak jumpa dokter sbb dah 37 weeks..and tetap kan next appointment every week..jadi ceritanya nurse KK terlepas pandang Ahad smlm she suh i come again tuk jumpa dokter..dijadikan cerita kiranya hari ni kire check up tuk minggu ni la..ramai pulak patients..nurse suh dtg kol 2..nk wat guane..terpaksalah extend full day..

Ha kire sedikit banyak cerita la tuk hujung2 ni kan...doakan sy selamat deliver dengan jayanya..tq pada husband ,family dan rakan2 yg support dr awal pengandungan...



Kasut dah kene pakai kasut batman dah..



Sleep acer

Monday, January 4, 2016

Recap 2015!!

Too many sweet things for 2015!bye2!! Hello 2016..Assalammualaikum!!

Recap peristiwa 2015...in January..genap 5 years kami berkenalan..lama kan?haha..dr naik motor lagenda..Fz..naik myvi kuning pula..mcm2 cerita..Alhamdulillah..! February..my cute niece was born!hoyeay.. Lily Hannah in tha houz..menceriakan lagi family kami..16/2/15...mengulit baby la sejak tarikh itu..


Gamabr latest Lily


Come March And April..actualy since Jan in busying prepare for my wedding..sambut besday 17/3..and 12/4 pun ala kadar sahaja..yg penting date 1/5...orite!! Here it come! May 2015 menterai ikatan nikah antara kami berdua..sweet moment..

Jun..penghujung May my youngest sis bertunang..maka lengkap la dah anak arwah Rashid bertemu pasangan memasing..rancang untuk bersatu pada 2016...berita baik ..dan menggembirakan..kami bakal menimang cahaya mata dalam masa 9 bulan...

Nikmat Tuhan yg mana kau nak dustakan?
Meniti bulan2 kemudiannya dengan rutin harian biasa..sambut raya pertama bersama suami...

July..Aug..Sept ..Oct..ape yg menarik?semua cam biasa je..start selling kerepek pisang dekat office..tmbh pendapatan org ckp..katanya buat 2 kerja dalam 1 masa bukan perkara kuar biasa kan..

Nov to Dec.mula proses memindah ke rumah sewa..nak berdikari katanya..so if makan telur ngan kicap jgn kesiankan taw..lumrah hidup baru berkahwin mmg camni..haha..

2016! Doakan aku selamat melahirkan anak pertama dan berjuang menjadi ibu mithali?org tanya nk panggil mama ke mommy ke.. Im not too moden sgt..panggil mak je kot..haha..nmpk cam garang sket kan..haha..

Boy ke girl pun tggu baby keluar baru tahu!masih sorok gender dr parents die..

Semoga tahun anda bahagia dan gembira selalu..


Sleep acer~

Thursday, November 19, 2015

3rd trimester

Entering 3rd trimester..fuhh..macam main gam Fifa dama perut ni..hajat die hati nk buatdiari harian tapi tak tau la..kemalasan tgh bergayutan sahaja..so..untuk buat ia suatu kenangan yg manis..kita nukilkan sebelum lupa sebelum urat sana sini putus..hehe..

Lepas lewat dlm 3-4 hari period ..rasa semacam dah..mase tu baru menginjak sebulan tarikh pernikahan..ikutkan kitaran haid mmg normal..kirenya sepatutnye da period la..ok xpe..lepas google sikit2 buat keputusan nk check lg 3-4 hari la..nk ngam kan seminggu ke kan..just beli la 2 jenis pregnancy test kit..beli 2 set yg murah punya..brand watson je kot..satu lg clear blue..in case mcm xbape nakyakin kan dgn yg murah punye..

Lepas majlis tunang adik ak yg last..30/5.. Esok nye ckp ngan husband nk check la..lepas solat subuh tu kan..mlm tu dah bace la caranya..then buat la test..perghh..pekat pulak double line!!rasa apa?geletaq jugak la tak percaya..tp dlm hati Alhamdulillah..bawak test kit tu masuk bilik tunjuk husband..die tgh mamai2 tu angguk..die mmg hearltess sket..mksud ak jenis tak tnjuk la..ok..hajat xnk bg tau family lg..mase tu sibling je la ade kt uma..saudara mara dah balik dah..rilek jap dah siang sket ak g mandi cam biasa..keluar bilik air..dgr suara suami tanya..nak buat check up kt mana je ek..ceh..hampeh..tnye mcm tu auto la family ak tau..so yg jerit lebih adik2 ak..mase tu lily baru 3-4 bulan..nk kasi dorang percaya..tnjuk la test kit tu..dekna kate pekat ni kak long..mcm kite dulu samar2 lepas 2-3 hari bru test balik baru pekat..

So tu la cerita permulaannya moment ak tau ak bakal menjadi ibu..tp dalam hati mcm2 rasa..risau happy..gelisah...

Nak cerita pengalaman sepanjang 7 bulan ni..mmg banyak la..mual loya alhamdulillah tak berapa sgt..tp puasa 20 hari la kene ganti..rase nk puasa tu tak larat je..mase awl2 tu ad bleeding sket..perghh risau nk mati..nk gaduh laki bini xtau nk buat ape2..last check in hosp sg buloh..result rupanya xde ape..normal la kan..mase tu dpt la tgk scan..tp tu pun scan dari 'bawah'..gulp!..just kantung je..sebulan after that check up balik..result mmg xde yg bahayakan sgt..
Rilek jalani hari biasa..dah besar sket perut..tabahkan hati ..tawakal pada Allah kerja hari2 naik motor..Alhamdulillah check up bulanan tgk baby sihat je..
Ni pic 1st time scan dkt KK kajang...masa bukak buku merah

Dlm 6 bulan lebih excited pergi scan private nak intai gender la kononnya selain dr pada nk buat 4D scan..rm80 dekat klinik sofea puchong..tu pun lepas survey2..mungkin nasib tak brapa baik..lama gak tunggu turn..dah tnye kene buat apointment tak..katanya tak perlu..lepas 2 jam tunggu..dpt la tgk wajah 4D..tp baby sorok plak bahagian sulit..kih2..takpelah..janji sihat membesar sempurna.dah rasa syukur sgt..
Ok ape lg yg penting..momen ayah die rasa sendiri baby bergerak..masa tu 5 bulan lebih kot..before that suruh jugak ayah die pegang bile rasa bby menendang tpyg rasa ibu je la.ayah tak rasa..tp once ayah dpt rasa..terbeliak mata..haha..bahagia..


                  4D scan masa 6 bulan lebih

So..rasanya tu je la setakat ni..khamis jumaat ni nk g check up..if dpt tgk gender..kita habaq naa..doakan sy selamat ke akhirnya..

Sleep acer

Saturday, October 3, 2015

Days since

Kita sekali gus kan cerita kehidupan yg berlalu tanpa di update dalam blog...kekurangan masa atau pemalas nk update post dlm blogger..tak tau lerrr..haha..

Alhamdulillah selamat semuanya sejak 155 hari yg lepas...kehidupan yg berlalu sepanjang 155 hari agak mencabar..kehidupan selepas berkahwin sememang nya indah tapi penuh cabaran..dari masa hingga kewangan..pandai tolak ansur dan berbincang...

Diselang antara hari itu ak disahkan membawa zuriat dari syurga sebagai penyeri hidupan berumah tangga..sedaya upaya berdoa sehingga saat melahirkan nnt..harapan dan doa..

Sleep acer 

Thursday, April 30, 2015

Sehari sebelum nikah

What to say?rasa gementar?mcm2 rasa pula..tunggu pakai inai..or tunggu khemah dipasang?

Tak reti dah la nak menaip..
Doakan kami

Sleep acer

Tuesday, April 7, 2015

Wakalah Wali

Hai guys..nampak bz kan sebab lama tak update blog..memang lama kot and memang bz..rasanya korang mcm pelik tetibe ade tajuk ni tp xde starting cerita kan..terus Wakalah wali.. Well.. Senang nk mulakan ak kan dah bertunang.. So mesti la dalam proses nak kahwin dong.. Kalau korang usha tab dekat atas tu..then korang akan nmpk kronologi my journey to wed..haha..


Ape pun if mengenai borang2 nak senang dapat, untuk rakyat Selangor la kan..boleh pergi website Jais k..

at this time ak tulis entry ni ak ad dalam masa sebulan nak nikah.. Insya Allah..terus pada tajuk...sebab ak rasa bende ni paling penting untuk org yg xde wali terdekat mcm ak.. My Abah meninggal puasa yg lepas..no sibling lelaki..so..atuk pn xde then pak cik la option ak..and coz of pak cik ak kat Johor I have to get his sign tuk wakalah wali...sepatutnya nak senang kerja just bawa dia jumpa tuk imam dekat area ak which is Kajang then sign la permohonan berkahwin depan tuk imam tu..

But kite nk cut cost and time..dari nk bawak my uncle tu..we all decide tuk sign borang wakalah je..seingat ak dlm bln 2 ak pergi Johor nak amik uncle I punya signature kan..before that dah whatsapp dah ustaz mase krsus kahwin tu mcm mana prosedur.. Ok lah..nasib baik pergi Johor tu ad lah musabab yg lain so xde la rasa waste time..at least byk bende yg kite achieve lepas jalan 2 jam atas highway...elok mintak sign pak andak ak..kite org chiow..sampai KL bg tau jiran ak (ak panggil Ayah sebab jage ak ) so die tgk2 borang..die kate ni kene sign depan PPN (pen pendaftar nikah) Johor..bukan sign sajee..OMG kene balik johor lg ke??of coz la kene..delay da bende ni sebab tu je..ok fine..pengalaman kan..

Then balik jhor dalam beberapa hari lepas tu ..hujung minggu la..naik motor pula..perghh..kteorg pergi hari sabtu..macam 1st pergi tu we all dtg hari Ahad so Johor mmg kerja..tp sebab my uncle tak kerja dah so xde pape effect la..ok ..lepas lepak jal rumah bakal mertua..terus pergi dlm waktu petang untuk jmpe PPN which is my uncle dah set appointment la..


Dia..si bakal suami..thanks syg..
( gambar masa nak pergi Pejabat Agama Kluang, naik kereta Pak Andak)


ok..ni pinjam kereta Ecah coz we all kan naik motor..dr tempat kerja Ecah tu gerak g Paloh..then bawak gi jumpa ketua kampung..dalam hati what for?then follow je la..rupanya sign form pengakuan bujang..ak pn ha??ikut je la..that chief suruh masuk kan RM 5 dlm tabung masjid if tak nnt skjap aje kawin (gurau katanya). Ok terus gi jumpe tuk imam yg sebenar matlamat nye kan..alahaii..dah tuk kan..so mmg agak berumur and beliau pula tak nak ambil risiko sign form wakalah..pulak dahh..ceritanya dia tak pernah la kot sign bende2 mcm tu..dia call org pej agama then I talked to that person..ustaz Ridhwan..

Panjang kan cerita..ok xpe..terpaksa la come back again to Paloh the next day..pergi Pejabat Agama Daerah Kluang..senang cerita..settle lah jugak akhirnya..so dah boleh la proceed next stage tuk imam dekat area ak pula..

Time ni PPN suruh my uncle bace apa yg ditulis..kira macam akad la kan 
(his right hand kudung sampai area suku sebab masuk mesin kelapa sawit)


Eh kejap..becoz of untuk bahagian saksi dah di sign oleh 2 org cousin ak..PPN tu kate pergi suruh dorang sign..shud be kene in front of him tp ni kire bagi kelonggaran la..2 saksi ak tu memasing tak ikut..ak nak pakai saksi kat pej agama tu kata no need..so ak follow..

Dah la kene jumpa adik ak ni bawah pokok kelapa sawit..kan die kerja hari Ahad..sorang lagi ade kat rumah die so no hal..

*cerita ni dah tertangguh dalam 3-4 hari sebab bz kemas rumah..kite jumpa di lain entry ya..
Hope dapat membantu mana yg xde experience..

~sleep acer