HARI ANDA BAGAIMANA?

Friday, December 2, 2016

Mak ku nikah lagi

Mak ku nikah lagi!


Aku dah agak akan ade soalan yg berkaitan,and banyak soalan yg berada di minda bila ramai yg tau perkhabaran besar ini, makanya ak dah awal2 buat draft post pasal benda ni dan publish selepas selesai majlis...

Biar menjawab ak taip ikut FAQ

1 : Sedeh ke bile dapat ayah baru?tak teringat ke kt arwah?

Please soalan tu mcam kene faham kot ape jawapannya, tapi stended lah org still akan bertanya..nope! ak tak sedey,sebak mungkin ada, tapi ape pun jadi no one can replace my dad..tapi ak faham situation mak ak, and mungkin org luar tak tahu ape2 pasal hal dalaman mungkin fikir ,ha?kahwin lagi?kan?betul tak? Haha.. suke hati korang lah..

Anak2 mak semua dah kawin, masing2 duduk bukan serumah dengan mak,at least mak ada teman dan menjaga kalau sakit pening, senang kan..and org tu pun suke kat die , nak wat ape, baik ikat dari ade org2 lain yg suke janda hot ni..ahahah.. ok gurau..

Next FAQ : erm.. setujuke encik itu menjadi ayah tiri? Ok..kalau personal tanya ak,janji mak ak selesa dan senang ,ak on aje.. tu yg penting..tp kene tgk gak ciri2 encik tu bagai mana,since yg encik ini adik ipar ak kenal kan dari sumber yg sahih dan baik, why not kite teruskan? Anak2 encik itu ok ngan kami,kami pun ok dengan anak2 encik itu..so..proceed...

Ok ape lagi soklan yg korang nak tanya, mak lupe arwah abah? Of course lah tak kan...hampir 30 tahun stay together smpy akhir hayat, and dihari2 akhir memang ak and mak bersama dengan abah...how mak struggle, sacrifice macam2 masa menjaga abah dan sepanjang hayat abah,ak tengok depan mata,she deserve to get her happiness untuk kali ni, ok im not say mak tak bahgia dengan abah,Cuma budi mak mungkin berbalas dengan cara ni..Allah dah tentukan...jangan risau, doa untuk arwah abah sentiasa bersambung dari kami anak2 dan cucu..ya,mungkin cucu2 abah tak sempat kenal /panggil abah as Atuk dorang,tp inSha Allah kami akan mendidik sebaiknya supaya mereka tidak lupa mereka ada atuk bernama Abdul Rashid bin Talib


Cerita selepas majlis..Alhamdulillah everything went well..apa lagi selain pujain bg Allah yg maha kuasa yg menentukan segalanya... dalam masa tak smpy 2 bulan semua jdi jugak..11:04am 26/11/16..mak selamat di ijab kabut dengan Mohd Yusof...



Berikutan majlis yg telah menggemparkan hati org ramai..dan ramai la yg bertanya itu ini..soalan demi soalan ditanya dan ada jugak yg masih xpercaya..dan terkejut..haha..

Skrg ni mak ak stay with his new husband la kan..rumah kt kjg still ade lg and will become tmpt gather our family..tak rasa nk sewa kan kot..everyday dah ade org amik hntr mak pergi balik kerja..and we all akn melawat mak kadang2 since dekat je dgn rumah sewa kteorg ni..


Anyhow thanks to all org kuat untuk majlis mak..mak ngah mak uteh nenek..all cousins and relative..jiran dan kawan2 yg mendoakan...dlm masa sebulan even majlis simple pun rasa mcm banyak je benda nk buat..


Dengan itu.ani adik bradik..iris lily dan bakal cucu mak akan dtg(come from my sis ya not me..haha)..doa kan semoga mak bahagia smpy syurga...anything u masih kene report ape2 dkt kteorg..hahah..dear ayah aji..thanks sudi terima mak dlm hidup ayah aji..and kteorg as anak tiri..tak banyak yg dpt bg selain doa dan doa..and for my instants sibling..i still kak long ea..haha..apepun semoga kite membina ukhwah selamanya..




Saturday, September 24, 2016

Tanggal 10/2/16

Alhamdulillah..setelah hampir 8bulan puteri amanah Allah lahir kedunia..ambil kesempatan utk update detik dan kenangan melahirkan Nur Iris Wafa...

Refer to last post..bby mmg dah terlepas overdue 6/2...decided to take leave la memandangkan 8&9 is raya cina...sabtu ahad wekend tu berjalan byk gak tuk bg laluan bby kuar..so pg 8hb ade rase samting mengalir..around 3-4am..aduh ni ketuban ke ape..husband dikejut g spital..call adik cite semua..

Dipendekkan cerita..cek2 blom lg..bru 1cm n x rase sakit ape pun..dokter suruh balik...

Pg 9hb.mase subuh rase kuar darah..tanya dekna lg..tu mebi tanda la tu..sbb tkut la tu just sbb dr seluk semlm nye kn..rilek mkn sarapan dulu..pastu bru grak hospital..cek2..masih 1cm..tp ctg mcm ad contraction..sbb ank 1st dr suh je la stay..jln kehulu hilir.mak dtg bwk lunch ngan husben..time tu dah rase sakit yg selang 10min..nasib ade kakak2 yg ad experience dah...dlm kol 8lebih..ketuban pecah..baru ak rase feel sbnr kn..sbb mcm cuak..last mesej kt husben ckp ketuban pecah..from that time rase sakit kerap..last ak tau 4cm dah..lepas tu x ingt ape dah sbb sakit...pkul 11 cmtu nurse sah suh try teran..katanya ak x pndy teran..if course la xretikan..pastu xpnggil husben plak..sbb hmpir 2 jam teran jadi x jadi..dr suh vacum..maka dlm mase beberapa minit lahir lah bayi yg ketika itu baru tahu its a girl..ak penat sgt smpy nurse kte xde perasaan...1:33am 10/2..

Husben masuk lepas 2jan..time tu die baru tau ak dah bersalin terkilan gak xdpt saksikan proses..xpe next bby kn..

Smpy skrg ak hmpir xpercaya im holding my own daughter

Iris bapak nye yg nk bg..wafa tmbhan bermaksud ksempurnaan..kebetula shortname wani faiz

Doakan kami sukses dan tabah menjaga amanah Allah..aminnn


Friday, February 5, 2016

Already 40weeks!

Baby!bila nk keluar ni?haha..selesa dalam perut mak..tp kecut jugak hati nape baby x keluar2 lagi..still dekat office lagi..bekerja lagi..haha..ramai yg risau dan itu membuatkan mak nye lg risau..kn?tp xpe..lek lu..xde pape..esok due date dah...dr.ehmad call sbb ak text die menyatakan kerisauan..

Sakit2 tu rasa gak..ngilu2..tp nk wat camne..nk cuti rasa rugi..nk ada anak ni kena la jimat cuti..kite x tahu masa depan mcm mana..

Gerak baby ok je...insya Allah..kita mendoakan yg baik je k..

Write this post for memory..

Nmpk x perut tu?haha..baby kuar cepat ea..

~sleep acer

Monday, January 18, 2016

Doakan saya...

Di penghujung 3rd trimester...hampir ke waktunya..baby if rasa dah sedia nk keluar je tau..ikut pintu kalau boleh..yg penting mak nk baby selamat sihat sempurna..muahh..hehe..slalu pesan gitu..

Suspek anemia pleng rendah pun 9.3 kot hb ak..refer hospital semua..displin makn ubat dgn air sunquick..mkn kurma setiap pagi..pati delima..byk kan sayur hijau..Alhamdulillah HB meningkat..

Hari ni dari half day terpaksa full day..last appointment 14/1..nurse ptutnye suruh ak jumpa dokter sbb dah 37 weeks..and tetap kan next appointment every week..jadi ceritanya nurse KK terlepas pandang Ahad smlm she suh i come again tuk jumpa dokter..dijadikan cerita kiranya hari ni kire check up tuk minggu ni la..ramai pulak patients..nurse suh dtg kol 2..nk wat guane..terpaksalah extend full day..

Ha kire sedikit banyak cerita la tuk hujung2 ni kan...doakan sy selamat deliver dengan jayanya..tq pada husband ,family dan rakan2 yg support dr awal pengandungan...



Kasut dah kene pakai kasut batman dah..



Sleep acer

Monday, January 4, 2016

Recap 2015!!

Too many sweet things for 2015!bye2!! Hello 2016..Assalammualaikum!!

Recap peristiwa 2015...in January..genap 5 years kami berkenalan..lama kan?haha..dr naik motor lagenda..Fz..naik myvi kuning pula..mcm2 cerita..Alhamdulillah..! February..my cute niece was born!hoyeay.. Lily Hannah in tha houz..menceriakan lagi family kami..16/2/15...mengulit baby la sejak tarikh itu..


Gamabr latest Lily


Come March And April..actualy since Jan in busying prepare for my wedding..sambut besday 17/3..and 12/4 pun ala kadar sahaja..yg penting date 1/5...orite!! Here it come! May 2015 menterai ikatan nikah antara kami berdua..sweet moment..

Jun..penghujung May my youngest sis bertunang..maka lengkap la dah anak arwah Rashid bertemu pasangan memasing..rancang untuk bersatu pada 2016...berita baik ..dan menggembirakan..kami bakal menimang cahaya mata dalam masa 9 bulan...

Nikmat Tuhan yg mana kau nak dustakan?
Meniti bulan2 kemudiannya dengan rutin harian biasa..sambut raya pertama bersama suami...

July..Aug..Sept ..Oct..ape yg menarik?semua cam biasa je..start selling kerepek pisang dekat office..tmbh pendapatan org ckp..katanya buat 2 kerja dalam 1 masa bukan perkara kuar biasa kan..

Nov to Dec.mula proses memindah ke rumah sewa..nak berdikari katanya..so if makan telur ngan kicap jgn kesiankan taw..lumrah hidup baru berkahwin mmg camni..haha..

2016! Doakan aku selamat melahirkan anak pertama dan berjuang menjadi ibu mithali?org tanya nk panggil mama ke mommy ke.. Im not too moden sgt..panggil mak je kot..haha..nmpk cam garang sket kan..haha..

Boy ke girl pun tggu baby keluar baru tahu!masih sorok gender dr parents die..

Semoga tahun anda bahagia dan gembira selalu..


Sleep acer~

Thursday, November 19, 2015

3rd trimester

Entering 3rd trimester..fuhh..macam main gam Fifa dama perut ni..hajat die hati nk buatdiari harian tapi tak tau la..kemalasan tgh bergayutan sahaja..so..untuk buat ia suatu kenangan yg manis..kita nukilkan sebelum lupa sebelum urat sana sini putus..hehe..

Lepas lewat dlm 3-4 hari period ..rasa semacam dah..mase tu baru menginjak sebulan tarikh pernikahan..ikutkan kitaran haid mmg normal..kirenya sepatutnye da period la..ok xpe..lepas google sikit2 buat keputusan nk check lg 3-4 hari la..nk ngam kan seminggu ke kan..just beli la 2 jenis pregnancy test kit..beli 2 set yg murah punya..brand watson je kot..satu lg clear blue..in case mcm xbape nakyakin kan dgn yg murah punye..

Lepas majlis tunang adik ak yg last..30/5.. Esok nye ckp ngan husband nk check la..lepas solat subuh tu kan..mlm tu dah bace la caranya..then buat la test..perghh..pekat pulak double line!!rasa apa?geletaq jugak la tak percaya..tp dlm hati Alhamdulillah..bawak test kit tu masuk bilik tunjuk husband..die tgh mamai2 tu angguk..die mmg hearltess sket..mksud ak jenis tak tnjuk la..ok..hajat xnk bg tau family lg..mase tu sibling je la ade kt uma..saudara mara dah balik dah..rilek jap dah siang sket ak g mandi cam biasa..keluar bilik air..dgr suara suami tanya..nak buat check up kt mana je ek..ceh..hampeh..tnye mcm tu auto la family ak tau..so yg jerit lebih adik2 ak..mase tu lily baru 3-4 bulan..nk kasi dorang percaya..tnjuk la test kit tu..dekna kate pekat ni kak long..mcm kite dulu samar2 lepas 2-3 hari bru test balik baru pekat..

So tu la cerita permulaannya moment ak tau ak bakal menjadi ibu..tp dalam hati mcm2 rasa..risau happy..gelisah...

Nak cerita pengalaman sepanjang 7 bulan ni..mmg banyak la..mual loya alhamdulillah tak berapa sgt..tp puasa 20 hari la kene ganti..rase nk puasa tu tak larat je..mase awl2 tu ad bleeding sket..perghh risau nk mati..nk gaduh laki bini xtau nk buat ape2..last check in hosp sg buloh..result rupanya xde ape..normal la kan..mase tu dpt la tgk scan..tp tu pun scan dari 'bawah'..gulp!..just kantung je..sebulan after that check up balik..result mmg xde yg bahayakan sgt..
Rilek jalani hari biasa..dah besar sket perut..tabahkan hati ..tawakal pada Allah kerja hari2 naik motor..Alhamdulillah check up bulanan tgk baby sihat je..
Ni pic 1st time scan dkt KK kajang...masa bukak buku merah

Dlm 6 bulan lebih excited pergi scan private nak intai gender la kononnya selain dr pada nk buat 4D scan..rm80 dekat klinik sofea puchong..tu pun lepas survey2..mungkin nasib tak brapa baik..lama gak tunggu turn..dah tnye kene buat apointment tak..katanya tak perlu..lepas 2 jam tunggu..dpt la tgk wajah 4D..tp baby sorok plak bahagian sulit..kih2..takpelah..janji sihat membesar sempurna.dah rasa syukur sgt..
Ok ape lg yg penting..momen ayah die rasa sendiri baby bergerak..masa tu 5 bulan lebih kot..before that suruh jugak ayah die pegang bile rasa bby menendang tpyg rasa ibu je la.ayah tak rasa..tp once ayah dpt rasa..terbeliak mata..haha..bahagia..


                  4D scan masa 6 bulan lebih

So..rasanya tu je la setakat ni..khamis jumaat ni nk g check up..if dpt tgk gender..kita habaq naa..doakan sy selamat ke akhirnya..

Sleep acer

Saturday, October 3, 2015

Days since

Kita sekali gus kan cerita kehidupan yg berlalu tanpa di update dalam blog...kekurangan masa atau pemalas nk update post dlm blogger..tak tau lerrr..haha..

Alhamdulillah selamat semuanya sejak 155 hari yg lepas...kehidupan yg berlalu sepanjang 155 hari agak mencabar..kehidupan selepas berkahwin sememang nya indah tapi penuh cabaran..dari masa hingga kewangan..pandai tolak ansur dan berbincang...

Diselang antara hari itu ak disahkan membawa zuriat dari syurga sebagai penyeri hidupan berumah tangga..sedaya upaya berdoa sehingga saat melahirkan nnt..harapan dan doa..

Sleep acer