HARI ANDA BAGAIMANA?

Thursday, August 3, 2017

Setakat hari ini..

Separuh mati dah blog tak ada apa2 update..2016 dah berkurang..2017..lagi lah..tiada satu post pun..oh..silap..ade satu post yg ak pun tak ingat bile ak update..hehe..status seorang ibu bekerja menjadikan alasan tidak sempat untuk berblogging...


Alhamdulillah..many things happened  since last update ..Sekarang pun Iris dah setahun setengah..dan bakal mendapat adik pun..Alhamdulillah..Allah bagi rezeki cepat...nak cerita perihal Iris..memang banyak la kan..boleh usha ig iris @nurirismfsj .. kat sana since her born day till now..parents die update...and my ank menakan pun bertambah..dari dekna dapat andika hayyan..dari dekja dapat Muhammad umar fayyadh..dari side husband..sebaya dengan Iris..Muhammad umar..


Mak pun happy dengan ayah baru..just tak dapat hanging out sangat la..jumpa pun sekali sekala if berkesempatan..raya aritu dapat lah sekeluarga beraya kat bukit jelutong..dengan family tiri..btw..dah lama tak pergi kubur arwah abah..tapi jangan risau..insha Allah doa dan doa sentiasa berterusan dari anak2 abah..
Another good news..mungkin rezeki baby...after 5 years berkhidmat dengan MBSB dapat la naik sikit jawatan tu...Alhamdulillah... tunggulah lagi 5 tahun lagi..pangkat ape yg dapaT? Haha..cita2 nak kembangkan bisnes dengan husband je..so..husband sila cukup kan modal dan segala yg patut untuk bayar gaji isteri anda ini nanti..

So now..kita menjalani kehidupan biasa2 je la..semoga Allah cukup kan rezeki kami sekeluarga...kesihatan yg baik yg sentiasa berterusan..dan Allah memudah kan kelahiran kedua ni..kata tkut tak..erm..entah..masa lahirkan Iris dulu pun macam dah lupe sakit..tp tau mmg sakit..haha...
Sekarang ni diambang office nak buat annual dinner..dengan keadaan buyung skrg ni..memang tak la nk costume bagai..tgk la ape jadi nanti..hii..Cuma mmg hire dekna untuk make up..haha..since awal2 dulu join dinner mmg dekna make up kan if die tak de hal..
Cukup disini sahaja..insha Allah..kite berjumpa lagi di  post yg akan dtg..yg tak tau bile tu..Semoga kawan2..ahli2 keluarga dirahmati Allah selalu..saudara seagama di sana berada dibawah lindungan Allah..

Thursday, March 9, 2017

Fatimah era moden

Ramai yg bising pasal tension hal rumahtangga..yg perempuan la banyak memekak kat media social..yang lelaki boleh sabar so dorang banyak diam..kenapa yg perempuan nak melalak tak tentu hala..mungkin tu je cara die nak meluah perasaan...sebaik Fatimah binti Muhaammd tu yg boleh tahan sabar ...senyap..pendam..tp apa yg Ali Abi Talib buat untuk Fatimah memendam rasa? Mesti takde kan..sebab tu wanita2 ni payah nak jadi Fatimah di abad mencabar ini...di kala masing2 harus menyumbang pada sumber kehidupan..iaitu wang! Dikala itu juga tanggungjawab terpaksa dibahagikan dengan rela masing2 kene laku kan..kalau untuk balasan..lebih baik diam goyang kaki tgk tv...senang kan...biar la sorang yg berlelah susah payah pikul 2-3 tanggung jawab...

Yg makan gaji dah menghitung bonus yg tak tentu berapa jumlah nya...sederet panjang listing hutang nk dibayar...serasa macam semuanya ke arah kita..cuba ikhlas kan hati..supaya rezeki itu berkat.tak pernah minta sesen pun nafkah...tahu kemampuan takat yg mana...sabar...sekali 4 angka masuk sekejap je dah negative..untuk diri sendiri..biar pakai kan yg lama..tak perlu baharui...baju 10 tahun lepas pun masih pakai..sepender longgar..koyak2..pakai kat dalam mane org Nampak..

Cabaran hidup kan...orang tanya ok ke? Kita angguk..tak kan nak pecah kan belang rumah tangga..kita senyap..cuba nak jadi Fatimah era moden..tp kene sabar dan banyak dua..makan?kalau boleh tak nak meminta..tp kudrat kekadang menghalang..apa boleh buat..? huhu...tak payah banyak cerita..sebab benda yg sama akan berterusan..semoga kesabaran Allah balas nanti...kita menangis pun bukan ada tangan yg lap kan air mata...kite teresak pun ditinggal hiba..semoga anak2 menjadi penguat diri...jangan la manja kan diri...sekerat tulang ni kalau boleh turun kesawah kena untuk kebahgian keluarga..Allah dah tetap kan takdir...ada keindahan dihujungnya..Cuma doa sempat la mencapai lebih lagi kenikmatan..setakat ini..bersyukur dengan apa yg ada...