HARI ANDA BAGAIMANA?

Friday, May 27, 2011

pukau dan dan kami terkena....malang dlm sekelip mata...

26 May 2011,  4.30 p.m....

ak dan adik ak tunggu diluar....lelaki itu masuk ke dalam hotel.....selepas 2 minit ak mule gelisah...
"dikna..tak kan lame sgt nk masuk kn hp tu dlm safety box...."
"rilek k.long....tunggu jap...."adik ak rilek...kami menunggu seketika lagi...

hampir 10 minit berlalu...
"kite masuk tanye...tak kan lame sgt..."..Ak tak leh tunggu lg...berdebar dah dlm jiwa nih....tp masih cool....

45 minit sebelum kejadian...

akhirnye kami ambil keputusan ...patah balik metro point....selepas penat melilau mencari vacancy di sekitar bandar kajang tu....semangat untuk mendapat seorang satu kerja membara..kami memerlukan kerja sekarang...badan dah mula letih...kami hanya berkongsi 'hot n roll' tuk lunch...tapi semangat teruskan kaki kami melangkah..azam untuk mendapat kerja hari itu sgt kuat.....dalam deras kaki melangkah..seseorang menyapa kami....

lelaki dalam lewat 30-an...berseluar slack hitam..berkemeja long sleeves berwarna biru laut...

"adik tgk cari kerja ker?abg ada kerja kosong kat hotel OC...blablabla....abg kene tunggu kawan abg nih..pttnye die yg dpt..tp smpy skrg tak dtg2 lagi....."

kami berbual seketika dihadapan sebuah bank dihujung deretan kedai...sekadar berdiri...kami tanye itu ini....dalam hati..ak terdetik..'mcm mane die tau kiteorg tgh cari kerja...'ak bertanya terus....dan ini jawapan..

"oh..abg saje2 je la try tanye......blabla.."

dalam separuh bersetuju...kami mengikut ke hotel itu...mmg..dalam hati ak..dan ak tau..adik ak juga berasa sama ngan ak....kami haarus berhati2 dgn org ini..kmi mmg tau..mungkin kami dalam bahaya...tp peluang yg menanti...kami harus juga melihatnye...mane tahu jika dilepas kan.sayang kan......lelaki itu berkata..ini kerja kene guna org dalam..so..takde interview..as recommendation from someone ...senang sikit dpt kerja nih....rezeki member abg takde lah....dalam perjalanan....ade deretan kedai minum....abg tu singgah jap....
ak yg mengikut dari belakang....terdetik lagi dlm hati....'pehal plak nak minum2 bagai nih....straight je la gi hotel...kate nak jumpe manager.....'tp kami terus ikut.....die suruh order air...kami tak nak....ak masih ingt pesan abh...mak...jgn amik org nak offer minum ke ape....jadi kami tidak order air atau pun makanan...kami duduk..dan mendengar lagi die bercerita....semuanya tentang job yg bakal kami dpt tuh....peraturan..gaji..semuanya...meyakinkan..sangat....even muke mcm takleh percaya..tapi tu la...kami masih mendengar.....lelaki itu berkata...kami harus berjumpe dengan manager dia..seorang perempuan..siap sebut nama..Pn. S....then ckp yg kiteorg saling kenal...sbb tu die recommend kiteorg kerja....balbalabala.....
die suruh kami ambil num telefon die....kami ambil simpan terus dlm fon.....ak mengambil langkah berjaga2....ak hntr name dan hp number pada teman lelaki ak..ak juge snap gmbr die senyap2....niat mmg ade nak mms juge pada bf...tp tak bertindak pun.....herm.....tibe2 die ade kol...speaking...ade problem kat office..manage die rupenye....kami mendengar perbualan....dalam masa yg sama..ak dpt msej dari adik ak disebelah ak je...



"kite ikut..tp kene hati2...."
ak mengerling ke arah die dan mengangguk....

selepas habis bercakap di telefon...

"manager abg tuh...die baik org nye..die nih suke la kan..kalau org yg rajin solat...die pun cam org alim2...mmg die baik...tp nnti kalau ckp ngan die nanti...terus terang je la..part time..full time ker..ckp je....blablabla...."ayat yg meyakin kan....?

kemudian die berkata...."tp hotel security..nak naik atas office..tak leh bawak phone...dah mmg peraturan....ade sensor nnti...so.kene letak kat safety box....kalau ade brg2 kemas pun takleh pki gak...kalau mase keje nnti pun..kalau boleh jgn plki brg2 kemas..and jgn gune hp la waktu keje..blablabla....so..nnti hp korang letak kat safety box..then kite naik service lift..coz lift biase tuk customer..staff tak boleh..."sejenak die memandang kaki kami..."lagi pun adik pki selipar..tak formal...tak leh masuk...."

kami mendengar...dan dlm hati ak..hanye dalam hati terdetik..tak kan tak leh bwk hp kot..mcm tak logik....ok la..mase keje mmg takleh gune phone...and kene naik atas gune service lift...pki sandal tak boleh masuk hotel?tak kan ...kalau guest yg dtg pakai selebet..boleh je masuk kan...semua ini masih dalam hati berkata2....tibe2...

"abg nak urus hal jap kat office..nnti abg dtg balik...."die blah kejap...

terus ak potpet ngan adik ak..semua kegusaran ak utarakan ....byk kemungkinan akan berlaku...kenape die tak bawak je kite masuk office sekali..kenapa die kene blah dulu....kejap lagi dtg balik..cam buang mase...adik ak sedap kan hati..ni ha..air ade lagi....

mase tu jugak..ak kol bf ak....tanye die pendapat...dan suh die simpan no yg ak bg td....die kate..nak caya pun takleh...susah nak percaya....tapi kata2 ak mungkin ini peluang  kerja..buat die senyap....ak tamat kan perbualan..lelaki itu dtg semula membawa sampul....sampul hotel OC tuh....original..ak sendiri yg menulis nama atas sampul tuh...die kate masuk fon dan off kan..nnti die letak dlm safety box..then kite naik atas....semasa ketiadaan die td...ak dah berbincang ngan adik ak...kami akn simpan 1 fon kami...tak nak bg semua....kami mmg rase pelik..kenapa perlu letak fon kt safety box bgi....kami hanya berfikir..ini peraturan hotel..since kami pun tak  tau apa2..dan curiga kenapa kene ikut service lift...kami mula fikir bukan2....tkut ade laki tibe2 grab kami ke ape...kami check if ade perfume ke ape yg leh wat jadi senjata...tp kami masih menunggu die...
kembali semula time die dtg balik....mase kami masuk kan fon dalam envelope..ak masuk iphone ak..sony g900 ak...dan ak tanye adik ak..die ade xpria dan nokia biase....(td kami berpakat nak tinggal kan nokia tu je..)dan ak pun dah tulis item ape dlm envelope tu..menurut kata2 lelaki itu juge....die kate tkut pape jdi..kite leh tau item ape....tp..adik ak keluarkankedua2 hp die...ak pandang die...kami mcm...she just put her hp dlm envelope tu..tak tahu la...kami masuk dengan sendiri nye phone itu....lelaki itu siap berkata..."wah..byk nye fon...."die kemudian menulis name die..dan manager...meyakin kan yg hp itu bawah kawalan...envelope tu cume bersaiz biase...bukan A4 pun..die kate.."wah..tak muat ni..abg kene tukar sampul nnti nih...eh..dah pukul berape..janji dgn puan tuh pukul 4...jom la..."mase tu dah lewat hampir  10 minit...tp sebelum itu..adik ak..die mmg tegas..."mcm mane kalau nak tau yg hp kiteorg nih boleh dpt kat kami balik?yela..kami pun baru kenal..tak boleh percaya sgt...."dan die menjawab..."Allahuakbar..dik..kalau tak caye..adik amik la..ni just nak masuk dlm safety box.."sambil tu die menghulur envelope itu...."tp kami berkata..kami hanya ingin memastikan.....
kemudian kami bergerak..die memegang sampul itu....



4.45 p.m...

kami meluru masuk dalam hotel...setelah 10 minit lelaki berkenaan tak muncul...kami bertanye penjaga pintu...receptionist....kami dah berdebar2..ak masih kental..berharap lelaki itu ada lagi...bila akak kat receptionist kate..."akak rase..adik dah kene tipu kot nih..."ak mcm takde perasaan..adik ak mule menangis...kami mengenangkan fon pemberian.....iphone dari bf ku....xpria mak cik ku bg pda adik ak...g900..ak beli dgn duit yg ak kerana kejayaan dip ak...nokia yg ak beli juge dgn duit sendiri.....lelaki tu dah bawak lari hp kami semua....tu la yg berlaku....

jam hampir 5.30..nasihat membuat laporan polis kami turuti.....sebelum itu kami cari public....terus nak kol bf ak..sbb die yg simpan num lelaki itu...even rase num itu num tipu...tp kami cube...tak dpt pula...ak suruh adik ak kol mun..bf adik ak...die tak boleh bercakap..die dlm keadaan lemah...ak masih kental...kalau adik ak dah nangis..ak tak boleh..kalau tak kedua kami akan melepek....ak yg bercakap....semua nya ak ckp secara ringkas....syiling takde byk....terpakse tamat kan perbualan..."anyhing ak kol ko nnti pape..."hanya itu yg ak boleh ckp....ak tak tau ape yg mun buat lepas tu..yg pasti ..dorang pandai2 la....
kami menuju ke balai polis....kami berjalan....takut melihat adik ak yg mcm tak bermaya..tp terpaksa...tu la langkah yg kami boleh ambil........

sampi balai polis...herm...kami menunggu..num giliran pun still gune kertas buatan sendiri...tak payah la nak expect service bagus kan dari dorang....selesai laporan..kene pegi kat tempat lain pulak...ak bercerita lagi...hanya dalan fon ak bercakap dgn inspektor penyiasat....dorang kate tak leh wat ape...salah kami....sape suruh tak hati2...ak tak tau nak ckp ape...mmg salah kami...berhati2 mcm mane pun kami td..kami kene jugak...dan polis TIDAK boleh ambil tindakan...ak suruh polis tgk cctv...dah kate bende ni berulang kali..tak kan takde action....so..mcm takde function je wat laporan polis..memenatkan diri ade la..kami berfikir la..mane la tau naik kete polis..pergi ke hotel..dan lihat cctv buat pengecaman...hampeh...TAKKAN polis nak layan hilang hp KAN??

kami cari public phone lagi..nak update......adik ak bercakap dgn mak..seem my mom dah tau dari mun..and i guess..berite tu akan tersebar cepat dikalangan keluarga ak...tp hati masih gusar...ak tak dpt bercakap dgn bf ak lagi.....ak kol die..die tak angkat....hati dah menyumpah2....rase geram..kenapa tak angkat....tp ak masih cool..ak tak menangis...mcm takde perasaan....berkata kat mak..tunggu je kiteorg balik...ptt nye mak nak amik kat police station tuh..tp kami tak membenarkan...kami akan balik sendiri...

tidak tahu mane semangat dtg..kami berasa..kami harus mencari kerja juge....even dah hilang 4 biji hp..kami gigih cari lagi vacancy..jam menginjak lewat petang....masuk kedai mane2 terus bertanya..kami tak nak hari malang ini berlalu mcm tu je..at least ade samting yg kami dpt....warna langit dah mule bertukar....kami berbincang nak tgk tak cctv....dengan laporan polis yg dibuat..mungkin dpt kami lihat lelaki durjana tuh....sambile menuju ke hotel..kami bertanya2...ak dapt 1..tp tak kompem lagi..biaselah...semua kene kol balik...adik ak tak dpt..kami mencari juge..tp seperti tidak dpt..dan rasenye pun petang2 ini takde yg melayan untuk interview semua.......kami menuju hotel...

sudah masuk senja..ak try kol bf ak..still tak angkat....rase tension dan patah hati buat ak menyumpah2....mana la mamat nih..kol my kazen..sbb die cube trace iphone ak..tp die kate tak dpt..erm.....tidak mengapa..langkah diterus kan....smpy di hotel....kami menuggu pihak security membenarkan kami...lama tunggu...

sementara itu..ak kol my parents...tuk ambil kami di hotel itu....dalm 10 minit..ketika ak berbual dengan security....mak ngan abh dtg...tatkala tu la ak sebak....mak peluk adik ak..mereka lega kami tiada apa2.....namun...tak dpt juga tgk cctv melain kami buat incident report......malam tu...kami bergerak pulang....dalam kereta....mak ak dpt kol...

that form my bf!!!die tanye jalan dari Plus nak masuk uma ak camne...WAT!!die dtg dari batu pahat.....ptt la my kol die tak angkat semua..die ade atas motor.....die dtg dari batu pahat...die dtg sbb ak ade masalah.......im speechless.....die dtg dari johor....sbb ak....die dtg.....dalam hati menyesal kutuk2 die td..ala..kalau korang pun..mesti rase geram kan..tp die dtg...

..rase dah panjang sgt pulak..takpe ke? harap korang still bace lagi..ni semua adalah cerita untuk memberi pengajaran...abh ckp kemungkinan kami kene pukau..dan lelaki durjana itu mungkin dah aimed kami lame..since kami kuar masuk kedai kat bandar kajang tuh dari kol 12....smpy la kejadian....cerite ini juga adalah untuk mereka yg bertanya dlm fb ttg kejadian sebenar......harap semua dah maklum yg number kami semua tidak boleh digunakan buat mase sekarang dan jgn menjawab any msej atau panggilan dari num itu..kami minta maaf jika kami membawa kamu semua dalam bahaya juge...

tegar ak di rumah sedangkan adik ak lemah tak bercakap ape dah.....die sayangkan xperia die...ak juge..tp ak tak boleh nk ckp ape....i send msej from my mom's hp kepada adik angkat ak...ami...die je yg ak ingt number selain bf ak...just nak inform...and he called me terus...dgr suare die...buat ak mule menangis....mase tu baru rase sedih sgt.....hanya bercakap sebentar...ak terpakse menelefon maxis tuk block our num.....tp yg bangangnye..customer service mcm haram........maaf kasar...tp lagi memberi tekanan.....sampai malam still tak dpt...

teirma kasih pada semua yg beri semangat dan sokongan Alhamdulillah...kami tak disentuh seinci pun..cume kami kesal..kami memberi hp2 kami senang2 mcm tu je....kami terasa mcm bodoh sgt..kami memikir ttg langkah2 berjaga2..tp kami semacam..tak mampu bertindak......ak ngan adik ak..bertindak dalam sedar dan tidak..entah...benda nak jadi..mcm mane pun..terjadi juga......ak bersyukur..ak kuat bergerak ke sana sini even masih dalam keadaan sedih kehilangan bende berharga...ak syukur kami selamat.....

tp..tatkala...

mak dtg dan memeluk kami....ak jadi sedih...
bila mana ami org luar yg pertama kol memberi simpati...ak terus menangis....
dan di saat melihat si dia berada didepan rumah ak dikala ak dalam keadaan ini...ak terus tersadai di pintu pagar...jari nya mengusap air mata ....
..apabila melihat semua memberi kata semangat dlm fb..mak cik2 ku..adik2 saurada ku..sepupu ku..kawan2 ku..tfa yg kol ak tanye keadaan...terima kasih byak2...sebak dikala itu..

maaf pada si dia yg ak marah tak tentu pasal..dan kepada mak abh..maaf merisau kan kalian berdua..niat kami untuk membantu kalian mencari wang terjejas kerana hal ini...dan pada semua la.....harap2 dpt berhati2..kami dah kene..dan berharap tiada yg lagi akan kene mcm kami....kami tau..mungkin ada yg menyalahkan kami kerana terlalu percaya..tapi kami tak boleh kate ape..kami ...ntah..ak harap korang tak merasa....pada harta yg hilang..ak yakin..ini semua ade hikmah....mungkin ini juga tuhan nak bg sedikit pembalasan dosa yg mungkin kami tak sedar kami melaku kannya.......tidak mengapala..doa yg teraniaya tu makbul kan....harap lelaki tu dpt balasan la....cukup la smpy disini....

ak tak tau betul atau tidak kami kene pukau..kami mcm sedar..tp entah lah...hem...

item hilang:
iphone 3gs
Xperia X8
Sony G900
nokia ape tah..cikai la tp...

terima kasih kerana membaca......

sleep asus~


8 comments:

Cik NurulZaty said...

huhu...siannya kat akak.
pukau ke?
nasib baik x kena apa2 yg lgi teruk..

sabar ek akak wani..

:)

Tfaaaaaa said...

bergenang air mate aku bace ni ha..

brg tu tak de pape pon compared to u both punya keselamatan..

syukur die tak apa2 kan..

jangan nangis2 lagi dah kay ;)

k_Own said...

pehh dunia sekarang kak...

serius kena bhati hati. tapi kalu dah bhati hati gak ?

dunia nih dah x secure kak..

pape pun kan kak..

kuat kan smgt eh. hilang barang x pe, jangan hilang nyawa. itu lagi penting. y penting akak selamat.

berdoa je utk lelaki durjana tuh eh kak..

sy pun turut simpati....

:" (

nurhazDV said...

zaty,tfa,k-own : tanx so much atas semangat korang....harap tak terjadi lagi pada sesiapa....alhamdulillah selamat semuanya...

BazzRianne said...

feel sorry to hear that..
n feel sorry sbb x ley ckp ape slain bersabar..

http://bazzstary.blogspot.com/2011/05/kau-di-hatiku.html

tp ase gmbira sbb tahu kau sgt kuat..that's what 'kakak-kakak sulung' are for..keep up!

hidayahjamal said...

sedihnya, bersabar lah.. benda yg dah lps yg buruk ni mg jadi pengajaran ntuk org rmai,

hati2 slalu k, sume benda xselamat skang, kes simbah asid menakutkn la

AKMA said...

sorry to hear that.akma amik nie sbgai pengajaran jugak sebab akma pun mmg tgh cari keja gak nie..

hani syahida said...

sdeh plk baca ni :'(