HARI ANDA BAGAIMANA?

Sunday, January 8, 2012

skrg ni before nak kahwin tak perlu fikir da nk pandai masak...kn?

hey..hehe...saje nakwat artikel suke hati aku malam nih...hehe...cik dv lame tak muncul..sering membahasakan diri aku ...lebih dekat kan dengan diri pembaca sekalian...hii...

umur dah 24...hee...zaman perkahwinan ker?some said..you're still young..some said..u shud dah kawin wanie....

phewww~

erm...apa yg perlu difikirkan untuk kawin nih?acapkali dulu memikir kan ttg tggungjawab sebagai seorang isteri atau suami selepas kahwin...dah tahu masak ker?tu yg penting la..nak masak tuk laki kan.....ni cite more side to women la ea..sbb lelaki sy tak reti sgt nak cerita...tak pun...pandai dah ke urus rumah tangge..nak kemas rumah ker...nak basuh baju sume..tu la tugas biase anak dara before kawin kan..sbb nak latih diri tuk after married...tapi SEKARANG....tak yah kisah sgt la pasal tu sume..yg penting ...how your wedding reception will be?
mmg trend la....nak wat grand wedding..rase cam diri tu artis..rase nak jemput satu malaysia..then kene prepare yg gempaq2 je....sebab nnti org akan berkata2..kan2?

erm..mmg sume bakal pengantin kompem sure akn terpengaruh dengan adat2 budaya sume nih...erm..termasuk aku la..eh..bakal pengantin ke??hak2....kire bakal jugak la kan...lagi setahun ke..sebulan ke...10 tahun lagi ker..still bakal pengantin kan?erm...

merujuk ttg perkara ini..byk artikel yg dapat dibaca..terutama yg dipost dari betul2 bakal pengantin yg akn meneruskan phase seterusnya nih dlm mase terdekat ni...hee....actually..for me..boleh je nak buat simple je...sgt simple..tp??family...demand dorang sure nak very vogue punye..for me..just enough tuk majlis yg simple but meriah..ni nak yg mahal2 meletop2..lepas nikah..bergadaian hutang sakit kepala nak cover yg terlebih2 kan....tp bile nak buat simple ...perasaan hasutan iblis tu sayup2 je kat telinga..sbb 1st and last kan tuk dlm hidup..so kenela grand gile...haha...nak semua the best..tiptop...how thats??huu

abaikan hasutan itu..hehe..so...suke ati kome la nak macam mane..yg penting..tak perlu lah nak membazir...Nabi Muhammad hidup bahagia je takde video kawin sume kan?haha...erm...bg pertanyaan atau statement..masih muda untuk kawin...erm...i no comment..sbb for me..bile sampai masenye..tak perlu la tunggu nak tua sgt...tuk kawin..kalau tua da..baru nak kawin...tp still tak de rasa tanggung jawab..sama jorr..hee...

mari kite share sket ape yg dikatakan satu sumber blog ini...

3. Macam mana mahu cari modal untuk majlis perkahwinan?
Sebelum itu, saya mahu tanya. Apa perkara asas dalam kahwin? Ya, akad nikah dan walimatul urus. Merisik dan bertunang tu bukan wajib pun. Jadi, potong kos seperti bagi hantaran waktu merisik dan bertunang, sudah jimat wang. Waktu akad nikah pun, jemputlah keluarga terdekat dengan kawan-kawan saja yang dapat datang. Berdosa bila tidak menghadiri jemputan walimatul urus. Jadi, jimat sikit kos kenduri. Dan tidak perlu sanding-sanding semua tu kerana hukumnya haram jika bersanding depan bukan mahram. Buang wang saja sewa pelamin, sewa baju pengantin, sewa jurukamera dengan mak andam semua tu kerana ia termasuk dalam hal-hal yang sia-sia. Mas kahwin pun tidak perlu tinggi-tinggi kerana sebaik-baik magar adalah yang paling rendah. Mudah saja majlis perkahwinan dalam Islam. Tidak sampai puluh ribu pun.

hee..maklumat lain..sile baca post itu disini...

so..macam mane?depends la.....bukan nak pengaruh ke ape..kite ukur baju dibadan sendiri...hee...
rasanye...takde la nak membebel panjang lagi..kepada org2 yg nak kawin..kumpul la duit seadanya..dan kepada kaum keluarga..make sure plan wedding sedara mara korang tu..ikut budget pengantin..dan paling penting..ikut ape yg pengantin tu suke...tak yah nak buat ikut taste sendiri...haha...

and for my wedding?hii...just wait and see la..hii

cantik...nice...tp rasennye..sy mahu yg lagi simple..kurung modern ker...leh ?hehe...

sleep asus~

2 comments:

Cik Suriz said...

nikah khitbah je.

Eyra RARA said...

ilek2 sudah.. yg penting jalan .. cepat lah kawen nak timang anak buah ni