HARI ANDA BAGAIMANA?

Friday, December 24, 2010

cerita cinta si kecil


Petikan gitar Suriz terhenti…nyanyian dan muzik full house song yang semakin  mahir dimainkan tergendala…hati terganggu….otak terpsiko kerana sikap seorang budak kecil…..menuju ke sudut bilik..tangan nya mambuka lappy…ingin menaip tentang sesuatu….sama ada untuk menghilang kan rasa gundah…atau sekadar menaip untuk mencerita….Suri mula menaip…

Cerita cinta si kecil…

Abg dah nak balik?kenapa tak tinggal sini lagi?abg balik dengn kakak ker?”

Dialog dari si kecil..seorang gadis kecil berusia setahun sebelum ke drjah 1…dan abg itu bukan nya abg yg berbapa kan sama…tp jejaka asing (tp bukan org asing..bukan urdu pun) yang berusia awl 20-an…
Jejaka yg mahu pulang ke kolej untuk menuntut ilmu terdiam mendengar pertanyaan itu..

…Haha…ape masalahnye dengan dialog ini….?mmg tiada…normal..skrip biase untuk seseorang yg mahu berangkat pulang…

Sile bace dengan nada atau intonasi dari seorang kekasih pada kekasih ..ya..kekasih..sila cuba sekali lagi…

“Abg dah nak balik?kenapa tak tinggal sini lagi?abg balik dengn kakak ker?”


Dah cuba?dan bayang kan sekali…gadis kecil yang hanya tinggi separa lutut mendongak dengan sinaran mata pengharapan..bertanya pada ‘si kekasih hati’…dan soalan terakhir di[enghujung ayat bernada cemburu…dpt bayang kan?

Faham dah cerita ini?haha…tentula tak faham lagi..ngeng tol la…haha..cerita takde pape..tibe2 masuk klimaks..tentu la tak paham…

Takpe2..kite terus dengan perjalanan cerita….si jejaka dah mcm syak ade sesuatu dgn perilaku gadis kecil ini..lain mcm..terlampau rapat..ckp nak manja ..diatas pemikiran biase..menganggap keletah biase anak2 kecil…tp setelah diteliti…terdetik hati ade seuatu tentang hati si kecil ini padanya…


Aishh..tak kan la kan..sebudak ini lagi tak kan dah mengenal erti cinta,sayang dan rindu..ape tah lagi cemburu…die begitu setahun jagung untuk kenal semua ini…bukan setahun pun lagi..sedang kan putik bunge jagung pun belum ditanam kalau nak disamakan level budak nih…

Gusar hati jejaka yang hati nya mmg telah dimiliki oleh wanita lain….cerita  dijadikan  kekasih betul jejaka ini punyai kaitan rapat dengan gadis kecil ini…ya..bermule percintaan mereka la mereka dibayangi degan kehadiran si kecil ini….

Ketiadaan wanita ini lagi mengagressifkan persembahan kasih sayang dari si kecil ini…contoh care2nye?

Sedang berbaring..tertidur si jejaka..apabila bangun…die kihat si kecil sedang baring di sebelahnya….sambil..ya sambil tangan kcil itu…ya..tangan ya….mengusap rambut jejaka ini…peh!!!bukan kah lagi kelihatan pelik..mmg sah…hati si kecil terusik dengan jejaka ini…pada apa tarikannya?kita tidak tahu…..kita terlampau dewasa untuk memikir hati si kecil ini….lantas..mmg jejaka ini mencerita segala nya pada wanita suri hatinya…
Lantas..wanita ini mengambil masa untuk bertindak…nak kata cemburu..mmg la..tapi pada si kecil ini..kelihatan lain mcm jika dia hendak cemburu…

"Tasya (bukan nama sebenar),tasya suka abg meon(bukan nama sebenar)ke?”  wanita itu bertanya….dia mengambil keputusan untuk berdialog sendirian dengan si kecil ini…

“Ha’ah…tasya suka abg meon…”terus terang si kecil menjawab

“Tapi kan abg meon tu kak jenab(bukan nama sebenar)punya?”wanita itu kembali menyoal..”tasya tak boleh suke die…”kata wanita itu.

“Tapi tasya suke abg meon..tasya suke tgk muke abg meon..muka die mcm org urdu..tak apa lah..kita boleh kongsi kan kak jenab?”
pehh!!tersentap ayat budak ini…tak kan sudah tahu erti berkongsi kasih pula…

Wanita itu terdiam..dan terus diam…melangkau otak nye memikirkan jawapan..takut apa tah akan jadi kesudahannya..psiko sungguh budak ini…

Tak cukup babak itu..jejaka atau abg meon pula mengambil keputusan untuk berterus terang atau dgn erti kata bersoal jawab dengan tasya.

Sambil kedua tangan dipegang,soalan same diajukan..dan jawapan yg sama juga di berikan…

hmm

Malam menginjak pagi…Suriz menutup lappy nya…tidak tahu untuk meneruskan lagi cerita cinta si kecil..akhir cerita ini juga tak terfikir dek fikiran…kita hanya tunggu masa menentukan..mungkin kah Jenab bakal berkongsi kasih bersama tasya untuk mendapat cinta abg meon?atau abg meon jatuh cinta pada tasya?(ok..ni ak rase mcm tak…sbb..herm..tak tau nak ckp ape..)

 Sunyi hening pagi membawa lena Suri pada mimpi..mimpi yg diharapkan agar cinta si kecil ini akan terhapus mengikut masa.

name sebenar abg meon  = abg RASS
name sebenar kak jenab = kak JAM

kalo pandai...anda akan tau nama mereka yg betul2..jika terbalik kan name mereka...

sekian...

nurwadirash

3 comments:

Nurul Zaty said...

waahh..

wat novel cinta ke akak? hee

k_Own said...

jap jap ! nih kisah cinta akak ke ? hehehe

cik DV said...

amboi..pasangan kekasih memasing komen kan..hehe..zaty..taklah novel cerpen dulu...hehe..
k-own...bukan cerite akak la..tp sum1 yg akak kenal...

tanx sudi bace..